vissza a találatokhoz...

CSAK NŐVEL NE!
By Anyone but Woman

Gyártási év / Production Year: 1924

rendező / director: Gaál, Béla
író / writer (novel, play or poem) : Moly, Tamás
forgatókönyvíró / writer (screenplay): Gaál, Béla
operatőr / cinematographer: Vanicsek, János
díszlettervező / art director: Kovács, Sándor (I)

Szereplők / Cast:
Szokolay, Oli (Helen Rye)
Táray, Ferenc (Dodd Austin)
Dénes, Oszkár
Z. Molnár, László
Dénes, György (I)
Pethes, Sándor
Thain, Dolly (idegen nő)
Dezsőffy, László
Forgács, Jenő
Hegedűs, Tibor (I)
Palágyi, Lajos (Sandy Parker)
Pázmán, Ferenc
Rasovszky, Juci
Sárossy, Andor
Szőreghy, Gyula
Zilahy, Gyula
Hajdú, László (III)
Heltai, Andor

Gyártó / Production Companies:
Star Filmgyár

Szinesség / Colour:
ismeretlen - unknown

Hossz / Runtime & Lenght:
0 perc / 0m

Bemutató / Release Date:
1924.11.14 Budapest, Kamara, Uránia

Díjak / Awards:

Tartalom / (Plot Summary – hungarian):
Dodd Austin, kinek kedvenc mondata: „Csak nővel ne!”, egy barátja, Harcourt Archibald legénybúcsúján elmeséli, hogy miért gyűlöli a nőket. Ellenszenvének oka, hogy egyszer egy nő miatt – kinek pénzt kölcsönzött, s kitől zálog fejében egy gyűrűt kapott, – nagy kellemetlensége támadt. Letartóztatta a rendőrség, mert a gyűrű egy nemzetközi szélhámos ismertető jele volt. Alig tudta tisztázni magát. Harcourtnak meggyőződése, hogy a nőgyűlölet nem tart örökké. Fogadást ajánl Doddnak. Miután megkötik a fogadást, feltárul az ajtó és két álarcos nő revolvere mered a társaságra. Ellenállni lehetetlen, a nők kirabolják őket, aztán nyom nélkül távoznak. Dodd ismét igazolva látja ellenszenvét, s elégedetten mondja: – Hát ugye, – csak nővel ne!… Ezen az estén eltűnik Dodd gyűrűje is, ezt azonban nem a rablónők, hanem Harcourt inasa, Sandy Parker vágta zsebre.
Egy hét múlva Dodd Austinnak még veszedelmesebb kalandja akad. Három ismeretlen férfi támad rá, összekötözik és elrabolják. Egy kedves fiatal nő, Helen Rye siet a segítségére, és kiszabadítja. Helennek, kiről kiderül, hogy anyagi nehézségekkel küzdő szegény nevelőnő, Dodd elválásukkor tízezer frankot ad kölcsön. A lány azt ígéri, hogy amint módja lesz rá visszafizeti az összeget. Megállapodnak, hogy a Times hasábjain adnak hírt egymásnak. Dodd Budapestre kerül, s a találkozás óta mindig Helenre gondol, ezért izgatottan lapozgatja a Times-t, de egyelőre semmi hír a lányról. Budapesten tartózkodik Sandy Parker is, aki Dodd nevében táviratot küld Harcourtnak a következő szöveggel: „A fogadást elvesztettem! Megnősülök!”.
Az estét Dodd egy orfeumban tölti, ahol egy bűvész tálcát varázsol a semmiből. A tálcán sok-sok papírzacskó, melyeket a közönség soraiba dob. Egy zacskó berepül Dodd páholyába, s kigurul belőle az elveszett gyűrű. A csodálkozó fiatalember szétnéz a mulatóban, és az egyik páholyban előkelő nagyvilági hölgyet pillant meg, akiben Helen Rye-t, a szerény kis nevelőnőt ismeri fel. Kiderül, hogy Helen valójában filmszínésznő, és Sandy Parker sem komornyik, hanem filmíró, aki filmtémát keresett. Táviratban megfogalmazott jóslata beteljesült. Dodd és Helen valóban egymásba szerettek, és rövidesen összeházasodnak. (BGy)
A film elveszett.


Plot Summary / (Tartalom – angol nyelven):
The film is lost.

( soon to be translated )